|

Cum se prepară fondul de ten


Culoarea fondului de ten se obține din combinarea a trei pigmenți: galben, roșu și negru. Doar cu acești 3 pigmenți se pot obține un număr aproape nelimitat de nuanțe, calde sau reci, închise sau deschise, pentru toate tipurile de ten.
Majoritatea rețetelor clasice folosesc pigmenți sub formă de pulbere, care trebuie amestecați în prealabil în mojar sau în râșniță, înainte de a fi adăugați emulsiei. Pentru aceste rețete este bine să știm dinainte proporția de pigmenți, pentru că dacă vrem să modificăm un pic nuanța după ce am făcut fondul de ten, adăugarea la final a pigmenților sub formă de pudră este un pic mai dificilă și riscăm să avem mici grămăjoare de pulberi rămase nedispersate.
Dacă dorim să evităm utilizarea mojarului și dacă vrem să ajustăm ușor nuanța, în orice moment al preparării, de mare ajutor sunt pigmenții predispersați. Aceștia, pe lângă faptul că sunt extrem de versatili, fiind utili pentru multe alte rețete de cosmetice decorative, permit ajustarea cu ușurință a nuanței fondului de ten, chiar și la finalul formulei, după ce am adăugat toate ingredientele. Rețeta de mai jos este o rețetă la îndemâna oricui, ușor de realizat, nefiind nevoie de amestecarea pigmenților în mojar și asigură obținerea unui fond de ten cu acoperire bună, pentru că conține 18% pigment alb predispersat solubil în ulei.
Fond de ten cu acoperire buna
Primul pas în prepararea fondului de ten este obținerea unei emulsii în care vom adăuga o cantitate minimă de pigmenți predispersați pentru obținerea unei nuanțe deschise, de bază (nuanța 1 în poza de mai jos).
Fond de ten - Nuanta de bază
După prepararea fondului de ten la nuanța de bază, avem posibilitatea să ajustăm culoarea, folosindu-ne de diagrama pigmenților din fondul de ten (vezi mai jos) și adăugând puțin câte puțin pigment predispersat roșu, galben sau negru. Astfel, pornind de la Nuanța 1 și adăugând diverse cantități de galben, roșu și negru, am obținut nuanțele 2, 3 și 4 din poza de la sfarsitul articolului.

Dar mai întâi să preparăm nuanța de bază.

Ingrediente necesare pentru fond de ten Nuanța 1 (nuanța de bază de la care se pornește ajustarea culorii):

100gr50gr
Faza A
ulei virgin de jojoba17,00%17,00gr8,50gr
pigment alb predispersat, solubil in ulei18,00%18,00gr9,00gr
emulsifiant Olivem 10005,00%5,00gr2,50gr
ceară albă de albine2,00%2,00gr1,00gr
Faza B
apă distilată/plată 52,60%52,60gr26,30gr
activ natural Liftefect 0,50%0,50gr0,25gr
Faza C
pigment galben predispersat, solubil în apă 1,30%1,30gr0,65gr
pigment roșu predispersat, solubil în apă 0,50%0,50gr0,25gr
bază de rimel 0,20%0,20gr0,10gr
Faza D
conservant cosmetic PE sau Plantaserv Q 0,60%0,60gr0,30gr
parfumant cosmetic 0,30%0,30gr0,15gr

Mod de preparare fond de ten – nuanța de bază :

  1. Se încălzesc separat ingredientele fazelor A și B la bain-marie până ating 70 gr C și ingredientele solide s-au topit.
  2. Se îndepărtează paharele de la sursa de căldură. Se toarnă lent faza B în faza A, mixând cu mixerul vertical la turație maximă timp de 5 minute.
  3. Se continuă mixarea până când compoziția are temperatura mai mică de 50gr.
  4. Se adaugă ingredientele fazei C și se amestecă temeinic. Se ajustează nuanța dacă este necesar, cu ajutorul diagramei de mai jos.
  5. După ce s-a ajuns la nuanța dorită, se adaugă ingredientele fazei D (temperatura emulsiei trebuie să fie sub 40 gr C) și se omogenizează. Se transferă fondul de ten într-o cutie cosmetică și etichetează. Se folosește minim opt săptămâni, timp în care se păstrează în condiții optime de igienă. Orice produs care este păstrat în cutie trebuie prelevat cu spatula sau cu o linguriță curată pentru a preveni contaminarea bacteriană.

Video preparare fond de ten:

Ajustarea nuanței cu ajutorul pigmenților predispersați:

După prepararea fondului de ten la nuanța de bază, acesta se aduce culoarea la nuanța potrivită pentru fiecare ten, folosind diagrama și regulile de mai jos și adăugând în plus și treptat cantități minime de pigmenți predispersați.
Roata pigmenților fondului de ten

  •  Dacă nuanța pe care ați obținut-o este prea portocalie pentru tenul dvs, adăugați culoarea opusă din diagramă. Portocaliul este obținut din galben și roșu, deci vom adăuga treptat, câte o cantitate foarte mică de pigment negru (cât de puțin posibil vă permite cântarul) până când obținem rezultatul dorit.
  • Dacă nuanța obținută vi se pare că bate în violet, adăugați culoarea opusă culorilor negru și roșu, și anume galben.
  • Dacă nuanța obținută are o tentă verzuie, adăugăm un pic de roșu.
  • Atenție când adăugați pigmentul negru. Încercați să nu adăugați mai mult de 0,05gr la fiecare ajustare (vorbim aici de o cantitate totală de 100gr de fond de ten). O cantitate de 0,10 gr de pigment negru în plus, la 100gr de fond de ten, față de cele 0,20gr din rețeta de bază pare puțin, dar poate aduce culoarea de la deschis direct la mediu, deci dacă aveți tenul foarte deschis la culoare, nu creșteți concentrația de pigment negru peste 0,2%. Cantitatea maximă de pigment negru pe care am folosit-o noi a fost de 0,3gr la 100gr și nuanța obținută a fost una medie cu subton rece.
  • Pentru 100gr de fond de ten realizat, este suficient să adăugați la fiecare ajustare câte 0,05gr de pigment negru și câte 0,1gr de galben sau roșu.
  • Dacă ați închis prea mult nuanța și doriți să o mai deschideți, dar doriți să păstrați proporția între galben, roșu și negru, adăugați un pic de pigment alb predispersat, solubil în apă.
  • Testați nuanța obținută după fiecare ajustare. Este indicat ca testul să il faceți mai degrabă pe ten decât pe braț, pentru că nuanța poate părea diferită pe ten față de braț. Acest lucru se datorează prezenței sebumului la nivelul tenului. Sebumul, ca și uleiurile și unturile din fondul de ten, acționează ca umectant pentru pigmenți, de aceea culoarea pe ten poate fi foarte diferită față de culoarea din borcan sau de pe braț.

Alte observații:

  • Dacă tenul este uscat, putem înlocui 3-5% ulei de jojoba cu unt de shea (deci vom avea în formulă minim 12% ulei de jojoba și până la 5% unt de shea).
  • Folosirea acelorași proporții dintre pigmenți și acelorași cantități de pigmenți în emulsii cu faze grase diferite poate duce la nuanțe diferite. Poate părea ilogic, dar la intensitatea și nuanța culorii nu contribuie numai cantitatea de pigmenți ci și procentul de uleiuri și unturi folosit. Uleiurile și unturile acționează ca umectanți pentru pigmenți, de aceea cu cât ponderea fazei uleioase în totalul formulei este mai mare, cu atât culoarea va fi mai intensă și gradul de acoperire mai mare.

Iată cum am obținut noi 3 nuanțe diferite pornind de la aceeași bază (nuanța 1).
Fond de ten 4 nuante
Pentru un bej neutru deschis, se poate folosi 3% galben, 0,6% rosu și 0,2% negru.
Cum spuneam, pe piele (mai ales pe o piele foarte deschisă precum în poza de mai jos), fondul de ten apare diferit ca intensitate și chiar ca nuanță față de cel din borcan:

Nuante fond de ten pe piele
Nuanța 1 este foarte deschisă și trebuie, evident, adusă la un ton mai închis, fiind doar o nuanță de la care se începe “construirea culorii”. Nuanța 2 este și ea foarte deschisă, dar ar putea fi purtată de un ten foarte deschis cu subton rece, cum este cazul persoanei al cărei braț apare în fotografii. Nuanțele 3 și 4 s-ar putea potrivi mai bine mai multor tipuri de ten. Diferența între nuanțele 3 și 4 este foarte subtilă, dar se vede mai bine în fotografia de mai jos, chiar dacă fondul de ten a fost aplicat într-o cantitate mai mică decât în poza precedentă:
Subton cald vs subton rece
Pentru obținerea nuanței reci s-au folosit 3% pigment galben, 0,9% pigment roșu și 0,3% pigment negru. Pentru nuanța caldă am folosit 4% pigment galben, 0,9% pigment roșu și 0,25% pigment negru*.

  • procente raportate la totalul formulei.

 

Similar Posts